visit-web.com

На експрезидента США Дональда Трампа вдруге вчинили замах

На експрезидента США Дональда Трампа вдруге вчинили замах
253459 ПЕРЕГЛЯДІВ

Удень, 15 вересня, поблизу гольф-клубу Трампа Trump International Golf Club у Вест-Палм-Біч, штат Флорида, сталась стрілянина. Іноземні медіа з посиланням на New York Post повідомляли про «другий замах» на Трампа. Утім, пізніше видання уточнило, що стріляли не в експрезидента, перестрілка відбулася між двома людьми за межами гольф-клубу.

А втім, після затримання підозрюваного, Федеральне бюро розслідувань заявило, що інцидент міг бути спробою вбивства експрезидента

CNN: ФБР вважає, що стрілянина біля гольф-клубу Трампа могла бути спробою вбивства.

Близько 13:30, коли агент Секретної служби, який йшов на кілька лунок попереду Трампа, помітив ствол гвинтівки, що виглядав крізь паркан з деревами навколо гольф-поля. Агент миттєво відкрив вогонь, після чого служба безпеки терміново евакуювала Трампа до безпечної кімнати. Підозрюваний, Райан Веслі Раут, втік з місця події на чорному Nissan, залишивши за собою гвинтівку в стилі АК-47, дві сумки та камеру, встановлену на паркані для запису інциденту. Потім його затримали. 

За повідомленнями поліції, 58-річний Райан Веслі Раут, який мав досвід служби у військових конфліктах і кримінальну історію. Він працює будівельником доступного житла на Гаваях і раніше часто висловлювався у соцмережах щодо політики та поточних подій, іноді критикуючи колишнього президента і висловлюючи рішучу підтримку Україні. Зокрема, Рут закликав іноземців приєднуватися до війни на боці України та писав, що «нам потрібно спалити Кремль дотла». Навесні 2022 року Раян Веслі Рут приїжджав до України. У 2023 році він розповів виданню New York Times, що метою цієї поїздки було знайти новобранців серед афганських солдатів, які втекли від «Талібану». 

«Солдати, будь ласка, не дзвоніть мені. Ми досі намагаємося переконати Україну прийняти афганських солдатів і сподіваємося отримати деякі відповіді в найближчі місяці... будь ласка, наберіться терпіння», — писав він у Facebook у липні.

Через це, і нібито його причетність до іноземного легіону, російська пропаганда, разом з деякими іноземними ЗМІ, почали розносити наратив, що нібито Україна причетна до цього замаху. Утім, Раян Веслі Рут обманював про те, що він доєднався до іноземного легіону.

Державний прокурор округу Палм-Біч у штаті Флорида Девід Аронберг сказав, що коли підозрюваного затримали, він нічого не говорив.

«Він знав достатньо, щоб мовчати. Він не спілкувався з офіцерами й був спокійний. Так, він виглядав як людина, яка раніше вже вчиняла злочини і неодноразово спілкувалася з правоохоронними органами», — сказав він CNN.

Відразу після замаху генеральний директор Tesla та SpaceX Ілон Маск коротко написав у своїй соцмережі Х: "І ніхто навіть не намагається вбити Байдена/Камалу".

Гольф-поля і любов Трампа до них є проблемою для служби безпеки через їх відкритість і доступність для громадськості. Проте сам Трамп у своєму зверненні запевнив, що здоровий і перебуває в безпеці. "Поруч зі мною було чути постріли, але, перш ніж чутки почнуть виходити з-під контролю, я хотів би, щоб ви почули це першими: Я в безпеці і здоровий. Ніщо не зупинить мене. Я ніколи не здамся. Я завжди буду любити вас за вашу підтримку", - написав він у електронному листі до прихильників.

Як повідомили у Білому Домі, президент США Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс були проінформовані про те, що трапилося, і "з полегшенням дізналися, що він (Трамп - Ред.) у безпеці". "Насильству немає місця в Америці", — зазначила Гарріс.

Нагадаємо, що 13 липня під час виступу Дональда Трампа у Пенсильванії пролунали постріли. Після низки пострілів Трамп упав на землю, коли виголошував промову. Підозрюваний у спробі вбивтсва колишнього президента, був ідентифікований як 20-річний Томас Метью Крукс із Бетел-Парку, штат Пенсильванія.

Мої відео