visit-web.com

Очільник Міноборони: «Ми в три рази збільшили показники мобілізації»

Очільник Міноборони: «Ми в три рази збільшили показники мобілізації»
36556 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр оборони України Рустем Умєров написав у своїй колонці для Forbes Ukraine, що Міноборони зробило за останні 12 місяців. Наприклад, в три рази збільшили показники мобілізації.

Раніше видання «Українська правда» опублікувало статтю під назвою «Міністерство хаосу Умєрова», де авторки гостро розкритикували роботу Умєрова та його відомства. Пізніше в інтерв'ю з Українською правдою член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін хоч і відмовився від особистої оцінки Рустема Умєрова, але сказав: «якщо ж говорити про Міністерство оборони загалом, то в мене питань до Міноборони особисто більше, ніж до попереднього його складу. При всьому тому, що там є люди, які намагаються працювати ефективно, які стараються, які демонструють певні зрушення». 

Після хвилі критики очільник Міноборони вийшов на публіку і показав зі свого боку, як працює Міноборони та що вдалось змінити.

«Минув рік. І сьогодні ми вже рахуємо не вартість яєць, а кількість квадратних кілометрів та сіл, які Україна взяла під контроль в Росії. Ми зробили наступ в Курській області.

За чотири місяці до того — зупинили атаку ворога на Харківщині та знищили там понад 15 000 російських військових. Все, на що тоді спромоглися росіяни — взяти під контроль декілька маленьких сіл у сірій зоні в Харківській області», — написав Рустем Умєров.

За його словами, протягом року його команда рекордно розвинула українську оборонку. Вдалось профінансувати українське виробництво на понад $4 млрд. Власне українські боєприпаси забезпечували ЗСУ в момент, коли ми не отримували підтримку від США, а російські окупанти наступали на Харківщині.

Як пише Міністр оборони, сьогодні кожен другий боєприпас на фронті — українського виробництва. Якщо у 2023 році українська частка боєприпасів становила 18%, то у 2024 році зросла до 41%. Також за рік вдалось у декілька разів збільшити українські далекобійні спроможності. У 2024 році тільки Міноборони законтрактувало дронів на понад 21 млрд грн та боєприпасів до них ще на 9 млрд грн. А спільно з ДССЗЗІ (Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України), для української армії закупили понад мільйон дронів. Українські дрони літають на понад 1000 км, долітають до Мурманська та Надволжя, знищують російські нафтопереробні заводи та аеродроми. Очільник міноборони додав, що Україна першою у світі запровадила технологію «рою дронів». Тож за рік вдалося знищити або пошкодити понад 200 цілей на території ворога.

До прикладу, це і пункти управління, і аеродроми, і кораблі, і системи ППО та зрештою місця дислокації військового особового складу росії. Що змусило росіян перебазувати літаки на аеродроми від кордону на 250 км. А ось у Чорному морі російські кораблі змушені були втекти з військових баз в Криму на узбережжя Краснодарського краю. Не маючи повноцінного флоту, українські військові знищили 10 російських надводних кораблів/катерів та один підводний човен. Відтак, завдяки бойовій системі Міноборони DELTA вдалось знищити російської техніки на більше ніж $15 млрд.

640 тисяч електронних військово-облікових документів отримано через "Резерв+"  — Черногоренко | Новини | Українське радіо

Стосовно цифровізації армії, то команда Умєрова створила додатки для військових «Армія+» і «Резерв+» (в майбутньому очікується запуск «Ветеран+»). 

У 2024 році Міноборони скасувало 16 журналів і паперових книг обліку. Очікується перехід на 100% в діджитал документообіг.

Щодо корупції, то Міноборони створило дві окремі закупівельні агенції ДОТ і АОЗ. А спільно з правоохоронними спеціалізованими та антикорупційними органами було очищено систему всередині Міністерства та викрито десяток ділків, які збагачувались на армії. І тільки в цьому році зекономили на закупівлях понад 16 млрд грн. Завдяки системі DOT Chain вони можуть  контролювати тилові операції та постачання 24/7, моніторити постачальників і мінімізувати корупційні ризики.

Мої відео