visit-web.com

Корегував удари по Дружківці та хотів стати «радником мера» – до 12 років за ґратами засуджено учасника агентурної мережі

Корегував удари по Дружківці та хотів стати «радником мера» – до 12 років за ґратами засуджено учасника агентурної мережі
310451 ПЕРЕГЛЯДІВ

За публічного обвинувачення прокурорів Донецької обласної прокуратури судом ухвалено вирок мешканцю м. Дружківки за колабораційну діяльність, вчинену у складі організованої групи (ч. 3 ст. 28, ч. 7 ст. 111-1 КК України). Його засуджено до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на 10 років.

Прокурори в суді довели, що у вересні 2022 року прихильник російської ідеології прийняв пропозицію завербованого спецслужбами рф громадянина України щодо збору розвідувальної інформації на користь окупантів. До того ж, він сам розробив та надав своїм кураторам план зі схемою організації так званої влади у м. Дружківці та у разі окупації міста запропонував себе на псевдопосаду «радника мера».
 
          
 
Разом ще з трьома особами, залученими до агентурної мережі у Донецькій та Харківській областях, дружківчанин регулярно доповідав «роботодавцям» про місця дислокації особового складу, блокпостів, укріпрайонів і вогневих позицій Збройних Сил України. Також засуджений повідомляв про напрямки руху техніки і озброєння, зокрема, самохідних гаубиць, БМП та РСЗВ «Град» на виїздах з міста.
 
За 3 місяці чоловік надіслав через месенджер «Telegram» 12 таких повідомлень, додавши фрагменти карт та координати будівель, окопів, траншей та інших оборонних і інженерних споруд. При цьому виділяв деякі з них, називаючи «пріоритетними цілями». Крім того, передавав фото із результатами обстрілів власного міста та після деталізації координат вказував на необхідність більш точних влучань.
 
У березні 2023 року чоловіка викрито та взято під варту. Під час обшуків за місцем його мешкання виявлено та вилучено телефон, банківські картки, на які перераховувались кошти з рф, ноутбук, папери з кресленнями й мітками, а також недійсне посвідчення «помічника депутата ВР на громадських засадах».
 
Досудове розслідування здійснювалось слідчими ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
Мої відео