visit-web.com

Умови створення та державна реєстрація сімейного фермерського господарства

Умови створення та державна реєстрація сімейного фермерського господарства
318458 ПЕРЕГЛЯДІВ

Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.
Отже, для створення фермерського господарства підходять земельні ділянки із цільовим призначенням:
для ведення фермерського господарства,
товарного сільськогосподарського виробництва,
особистого селянського господарства.
Фермерське господарство підлягає державній реєстрації:
як юридична особа;
фізична особа – підприємець.
Фермерське господарство діє на основі установчого документа:
для юридичної особи - статут,
для фізичної особи-підприємця - договір (декларація) про створення фермерського господарства) (Стаття 4 Закону України «Про фермерське господарство»)
Яка ж різниця між фермерським господарством та сімейним фермерським господарством. Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа чи як фізична особа - підприємець має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім’ї, відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України. Відповідно до зазначеної статті сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.
На сьогодні, є актуальним питання створення сімейного фермерського господарства як фізичної особи-підприємця.
Особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи регулюються положеннями статті 8-1 Закону України «Про фермерське господарство». Головою такого сімейного фермерського господарства є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа - підприємець.
Відтак, для державної реєстрації необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг або державного реєстратора і подати наступний пакет документів:
Заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем, в якій може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування;
нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування - для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;
договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства - у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону України "Про фермерське господарство". Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства, затверджена наказом Мінагрополітики від 05.04.2019 № 177.
І після того, як сімейне фермерське господарство зареєстроване у Єдиному державному реєстрі, необхідно стати в територіальному органі Державної податкової служби на податковий облік.
І ось тут, варто звернути увагу, що якщо фізична особа підприємець має бажання бути платникам єдиного податку 4 групи, то в даному випадку це сільськогосподарські товаровиробники: фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство", за умови виконання сукупності певних вимог, і якраз однією із умов є те, що площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства, повинна становити не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно. (cтаття 291 Податкового кодексу України.) Отже, для того щоб створити сімейне фермерське господарство необхідно мати у власності та/або користування, у тому числі в оренді, земельну ділянку для ведення фермерського господарства або товарного сільськогосподарського виробництва чи особистого селянського господарства та здійснити державну реєстрацію. А для того щоб бути платником єдиного податку четвертої групи, то однієї із умов є наявність сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства площею не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно.
Знайте свої права та вміло ними користуйтеся!

Мої відео