visit-web.com

Підписана угода про скасування ввізних мит між Україною та Британією

Підписана угода про скасування ввізних мит між  Україною та Британією
404432 ПЕРЕГЛЯДІВ

8 лютого 2024 року Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко та Міністр з питань торговельної політики Департаменту з питань бізнесу та торгівлі Сполученого Королівства та Міністр у справах Лондона Грегорі Уільям Хендс підписали Угоду № 3. Угодою передбачається скасування усіх ввізних мит, а також тарифних квот у двосторонній торгівлі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Зазначається, що Угоду підписали у формі обміну листами, якою вносяться зміни до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії в частині зобов’язань стосовно лібералізації торгівлі між Сторонами.

«Важливою віхою торгових відносинах між нашими країнами стало укладення у 2022 році Угоди про повну лібералізацію торгівлі. Реалізація цієї Угоди двостороння торгівля товарами між Україною та Великою Британією перевищила $1,4 млрд, що на 20% більше, ніж у 2022 році. Сьогодні ми уклали нову Угоду, яка продовжить повну лібералізацію торгівлі ще на 5 років і значно активізує наше торговельне партнерство. Це зміцнить експортний потенціал України, сприятиме розвитку бізнесу та національної економіки», — сказала очільниця Мінекономіки.

Згідно з угодою, передбачається скасування усіх ввізних мит та тарифних квот у двосторонній торгівлі протягом 5 річного періоду до 31 березня 2029 року (за виключенням яєць та продуктів з м’яса птиці, лібералізація торгівлі з якими буде продовжена на 2 роки – до 01 квітня 2026 року) та може бути продовжена за домовленістю між Сторонами на новий термін.

Окрім цього, Угода № 3 містить статті щодо захисного механізму, якими забезпечується узгодженість нових положень з Угодою № 1, статтю щодо можливості продовження Сторонами терміну дії Угоди № 3, а також статті щодо набрання чинності та тривалості її дії.

У Міністерстві зазначають, що продовження лібералізації торгівлі товарами сприятиме пожвавленню торгівлі між Україною та Великою Британією та нарощуванню вітчизняними виробниками експорту власної продукції, що традиційно постачалася на британський ринок. Зокрема, мова йде про борошно, зерно, молочну продукцію, м’ясо птиці та напівфабрикати, томатну пасту, мед, кукурудзу, пшеницю, соки, цукор тощо. Україна також матиме можливість більш гнучкого планування експортної логістики та у перспективі збільшити експорт товарів з високою доданою вартістю.

Угода набуде чинності після виконання всіх внутрішньодержавних процедур.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Міністерства економіки України повідомила про поглиблення економічного співробітництва між Україною та Францією. Зараз сторони створюють умови для збільшення притоку іноземних інвестицій та реалізують спільні проєкти в пріоритетних секторах української економіки. Під час зустрічі представників Франції та України обговорювались підготовка та реалізація двосторонніх міжурядових економічних угод, а також співпраця обох сторін в напрямку гарантій інвестицій. 
  • За словами Юлії Свириденко, Міністерство економіки вже декілька місяців активно працює з французькими колегами над підготовкою декількох проєктів економічної співпраці для відбудови української економіки, залучення нових інвесторів та надання гарантій інвестицій.
  • Крім того, сторони зустрічі обговорили поглиблення співробітництва між двома країнами, збільшення  фінансування розвитку приватного сектору, а також надання технічної допомоги та французького досвіду в Україні.
Мої відео