visit-web.com

ДЕ В ЄВРОПІ НАЙВИЩИЙ ТА НАЙНИЖЧИЙ РІВЕНЬ КОРУПЦІЇ

ДЕ В ЄВРОПІ НАЙВИЩИЙ ТА НАЙНИЖЧИЙ РІВЕНЬ КОРУПЦІЇ
220054 ПЕРЕГЛЯДІВ

Серед кращих трьох країн, щодо рівня корупції, визначили Данію, Фінляндію і Норвегію. За оцінками аналітиків, ситуація з корупцією в країнах Західної Європи та Європейського Союзу погіршується, що зафіксовано вперше за останні десять років. Про це свідчить найновіший звіт Transparency International, повідомляє euronews.com. Найкращі показники були у Данії (90), Фінляндії (87) і Норвегії (84), тоді як найнижчі показники зафіксовані у Угорщині (42), Румунії (46) і Болгарії (45). Незважаючи на високі позиції в загальному рейтингу, деякі високорозвинені демократії, зокрема Швеція (82), Нідерланди (79), Ісландія (72) і Сполучене Королівство (71), зафіксували свої найнижчі результати в річному Індексі споживчих цін (CPI) з 2012 року. Вказані країни повинні зробити більше зусиль у боротьбі з корупцією, захищаючи систему правосуддя від втручання і забезпечуючи захист від впливових груп інтересів у політиці.

Хто поліпшив свій рівень?

Лише шість з 31 країни цього регіону істотно покращити свої показники з 2012 року: Чехія (57), Естонія (76), Греція (49), Латвія (60), Італія (56) та Ірландія (77). У порівнянні зі значеннями Індексу сприйняття корупції (CPI) за 2015 рік, показники Австрії (71), Люксембургу (78), Швеції (82) і Великої Британії (71) значно знизилися.

Греція отримала дуже низький бал у списку 2023 року через слабку незалежність судової системи. Деякі з найгучніших корупційних скандалів останніх років пов'язані з відмиванням грошей через банки країн ЄС, таких як Данія (90), Німеччина (78) і Швеція (82). Недостатня здатність їхніх урядів ефективно контролювати діяльність банків є однією з причин створення нового органу з боротьби з відмиванням грошей на рівні ЄС.

Загалом в дослідженні оцінювалась ситуація в 180 країнах і територіях щодо сприйняття рівня корупції в державному секторі за шкалою від нуля (висока корумпованість) до 100 (дуже чисто).

Нагадаємо, що в Індексі рівня корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2023 рік Україна отримала 36 балів із 100 та зайняла 104 місце серед 180 країн. За цей рік країна покращила свій показник на 3 бали, що є одним з кращих результатів у світі. Також Україна стала однією з 17 країн, що покращили свій рейтинг у цьогорічному CPI, продемонструвавши найкращий показник за весь період спостережень, повідомляє Transparency International Ukraine.

Мої відео