visit-web.com

4 аргументи за і проти концепції бронювання. Розповідає голова економкомітету

4 аргументи за і проти концепції бронювання. Розповідає голова економкомітету
340013 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Довкола пропонованої концепції бронювання шляхом сплати збільшеного фіксованого військового збору за працівника останні кілька днів розгорілось багато дискусій. Є справедливі зауваження і пропозиції, а є відверта брехня і маніпуляція», — каже Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Нижче наводиться чотири найбільш поширених аргументи проти й контраргументи за цю модель:

1. Бронювання породжує «війну для бідних», бо не у всіх є гроші, щоб його оплатити.

Як говорить Дмитро Наталуха, цим наративом дуже легко викликати емоцію і наводити його як аргумент проти, але він не пропонує розв'язання жодного питання, лише популізм і подальше розшарування суспільства.

«Ми всі зацікавлені в перемозі, яку наблизить оптимальний баланс фронту і тилу. Тому і потрібно запропонувати інструменти, які збалансують сили оборони і їх матеріально-фінансове забезпечення, при цьому - не зірвавши мобілізацію», — сказав очільник Комітету з питань економічного розвитку.

За його словами, ця модель пропонує вдосконалення системи мобілізації всіх ресурсів - як людських, так і матеріально-фінансових, та адаптування цієї мобілізації на сучасний лад.

2. Корупційні ризики, які виникають у звʼязку з тим, що ви дасте легальний спосіб «відкупитись».

«Наша модель пропонує збільшити фінансову участь бізнесу в підтримці українського війська. І саме щоб уникнути корупції, як раз, і пропонуємо перенести прийняття рішення щодо списку заброньованих осіб на підприємстві з держави - на керівника. Це має стати відповідальністю власника перед колективом. Тобто, і колективу і керівництву потрібно буде знайти баланс і сформувати цей список таким чином, щоб колектив погодився увійти в цей список, бо ми говоримо про бронювання до 50% військовозобовʼязаних», — сказав Дмитро Наталуха.

Згадуючи про створення нової ТОВ для маніпуляцій із бронюванням кого завгодно за гроші, він каже, що на 5 заброньованих треба 5 незаброньованих, ліміт складає 50% від військовозобовʼязаних. «Як ви розумієте, «ділкам» або «зайцям» буде дуже проблематично знайти охочих прикрити їх і стати для їх броні фактично «донорами», які гарантовано залишаться без броні», — додав Дмитро.

3. Платне бронювання призведе до інфляції.

За його словами, інфляційні ризики зменшаться. «По-перше, збільшення військового збору за заброньовану особу - це добровільний податок і держава отримує ті кошти, які не критичні для бізнесу, а значить можуть піти як на заощадження, так і на вивід капіталу, тобто, кошти, які б не факт, що працювали в українській економіці. По друге, замість того щоб бізнес тримав такі кошти на рахунках, чи конвертував у валюту, держава компенсує державний дефіцит, який, як ви розумієте, і є основним джерелом інфляції», — зазначив Голова Комітету з питань економічного розвитку.

4. Бронювання - лише в інтересах цивільних.

Як каже Дмитро Наталуха, ця ідея - набагато ширша за бронювання. Збільшення фінансування підприємцями армії передбачає не тільки покриття грошового забезпечення військовим. Ця модель дозволить закласти фундамент ще і Політики майбутнього військових у суспільстві, як основу для діючої та наступної еліти нашої держави, за рахунок розширеної участі підприємців у фінансуванні війська і акумульованих сум. Він додав, що навіть після мобілізації вона здатна підтримувати фінансування матеріальних благ для військових і їх родин, але крім цього, тоді говорилося б, наприклад, і про трудові гарантії - у вигляді гарантованого працевлаштування військових у державних установах всіх рівнів. Голова Комітету з питань економічного розвитку резюмував, що зараз всі ці пропозиції на етапі обговорення і узгодження.

Мої відео