visit-web.com

Європейський Союз затвердив перший крок щодо використання заморожених активів росії на користь України

Європейський Союз затвердив перший крок щодо використання заморожених активів росії на користь України
332093 ПЕРЕГЛЯДІВ

12 лютого Рада Європейського Союзу прийняла рішення, яке підводить підсумок до створення механізму використання надлишкових коштів від заморожених російських активів в ЄС на користь України. Цю інформацію передає "Європейська правда".

Після прийняття рішення постійними представниками ЄС наприкінці січня, Рада Євросоюзу затвердила правила, що визначають юридичний статус надлишкових коштів від заморожених активів рф на території об'єднання, а також вимагає їх зберігання на окремих рахунках.

"Рада, зокрема, вирішила, що центральні депозитарії, у яких є активи Центробанку рф на суму понад 1 млн євро, повинні окремо враховувати надлишкові грошові кошти, що надійшли в результаті обмежувальних заходів ЄС, і окремо зберігати відповідні доходи", - зазначено у повідомленні Ради ЄС.

Цими прибутками від російських активів депозитарії не можуть розпоряджатися, але наглядові органи кожної країни за запитом депозитарія можуть приймати індивідуальні рішення щодо "вивільнення частки цього чистого прибутку".

"Це рішення відкриває шлях до можливого прийняття Радою рішення про створення фінансового внеску до бюджету ЄС з цих надлишкових прибутків для підтримки України та її відновлення і реконструкції на пізнішому етапі", - підкреслено у Раді ЄС.

За офіційними даними, наслідком санкцій проти росії на території ЄС, Австралії та країн "Групи семи" було заморожено близько 260 мільярдів євро активів Центробанку рф, при цьому понад дві третини суми припадає на ЄС.

Минулого місяця міністри закордонних справ Євросоюзу досягли політичної згоди щодо плану використання російських активів на підтримку України.

Мої відео