visit-web.com

Україна підписала Меморандум щодо фінансування в рамках програми Ukraine Facility

Україна підписала Меморандум щодо фінансування в рамках програми Ukraine Facility
379705 ПЕРЕГЛЯДІВ

12 березня 2024 року Україна підписала Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо перехідного фінансування в рамках програми Ukraine Facility, а також відповідну кредитну угоду.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Зовсім скоро Україна зможе отримати 6 млрд євро для забезпечення поточних витрат державного бюджету до повноцінного запуску програми.

«Разом з європейськими партнерами ми закінчуємо підготовку Плану для Ukraine Facility та готуємось до повноцінного запуску програми. Ми досягли значного прогресу.  Підписання Угоди дозволить розпочати фінансування ще до офіційного затвердження Плану і забезпечить 6 млрд євро для покриття поточних потреб державного бюджету впродовж березня та квітня цього року», — Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Як зазначають в Мінекономіки, відповідно до регламенту Ukraine Facility, в рамках перехідного фінансування Україна може отримати до 1,5 млрд євро щомісяця до моменту остаточного затвердження Плану для Ukraine Facility. При цьому перехідне фінансування починає діяти з 31 грудня 2023 року. Відповідно підписання Меморандуму дозволить Україні вже у березні 2024 року залучити 4,5 млрд євро для підтримки макрофінансової стабільності. Наступні 1,5 млрд євро Україна зможе отримати у квітні 2024 року після виконання індикаторів для перехідного фінансування. 

«Механізм перехідного фінансування дозволить забезпечити нагальні потреби бюджету до остаточного затвердження Плану України для Ukraine Facility, який передбачає індикатори виконання реформ протягом 2024-2027 років. Наша плідна співпраця з європейськими інституціями продовжує сприяти посиленню макрофінансової стабільності України, подальшому економічному зростанню та наближенню до повноцінного членства в ЄС», — сказав Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Втім, підтримка  в рамках перехідного фінансування здійснюватиметься за виконання Україною певних вимог (у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища тощо). Їх всього 5, і 3 з них Україна вже виконала:

  • Ухвалення Національної стратегії доходів на 2024-2030 рр.;
  • Ухвалення змін у законі “Про прокуратуру” та у законах про посилення самостійності Спеціальної антикорупційної прокуратури;
  • Додаткові заходи з запобігання та протидії незаконним доходам та фінансування тероризму.

Інші поки що перебувають на етапі розробки. Це власне:

  • Заходи щодо підтримки впровадження індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій на деокуповані території;
  • Приведення у відповідність Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Виконання цих вимог відповідає умовам Меморандуму щодо дотримання принципів належного фінансового управління, включаючи антикорупційні заходи та покращення управління доходами. Фінансова допомога ЄС також обумовлена спільними цілями щодо підтримки демократичних принципів, верховенство права та прав людини. Це підкреслює комплексний характер підтримки, яка виходить за рамки фінансової допомоги.

Міністерство економіки України спільно з Європейською Комісією координуватиме моніторинг та звітність за укладеною Угодою.

«Затвердивши інструмент фінансової підтримки України, Європейський Союз вкотре продемонстрував відданість шляху до розширення та єдність у допомозі нашій країні. Це підтримає макрофінансову стабільність України, сприятиме економічному відновленню та євроінтеграції, а реформи, закріплені Планом для Ukraine Facility, стануть каталізатором цього процесу. Ми не плануємо звертати з цього шляху та викладатимемося на 100%, щоб отримати максимальний результат», – сказав Голова Національного банку України Андрій Пишний. 

Мої відео