visit-web.com

Україна може стати членом Євросоюзу за 5 років

Україна може стати членом Євросоюзу за 5 років
403515 ПЕРЕГЛЯДІВ

Економічний експерт Гліб Вишлінський став учасником подкасту Rachman Review, автором якого є міжнародний оглядач Financial Times Гідеон Рахман. Вони обговорили, як російські обстріли цивільної інфраструктури вплинули на Україну та які перспективи стати потенційним членом ЄС.

На думку Гідеона Рахмана, спроби російської федерації вивести з ладу інфраструктуру й електроенергію у Києві не зазнали успіху. Рахман каже, що місто в основному освітлене і не схоже, щоб були якісь перебої з електропостачанням.

Щодо економічних показників, автор подкасту наголосив, що за 2022 рік українська економіка скоротилась на 30 відсотків. У той самий час російська економіка — лише на 2-3%. Проте Гліб Вишлінський вважає, що цифра у 30% дещо оманлива, до того ж оманлива й для внутрішньої авдиторії тому, що уряд не достатньо пояснює це.

Економічний експерт додає, що карта бойових дій показує, яка значна частина України знаходиться під окупацією. Отже, у тих місцях складно чи не можливо здійснювати економічну діяльність, хоча тимчасово окуповані території є частиною економіки України.

Оглядач Financial Times нагадав, що другою загрозою після російської армії є величезна кількість людей, які виїхали за кордон. Цю думку раніше озвучував Гліб Вишлінський, а зараз він вагається сказати, чи це питання виключно негативне. Коментуючи рішення заборонити виїзд чоловікам від 18 до 60 років виїжджати за кордон, Вишлінський підкреслює, що з однієї сторони, в Україні є мобілізаційний резерв, а також чоловіки, які працюватимуть для української економіки.

Проте тут постає питання, у разі якщо війна затягнеться на роки, для країни важливіше мати повний резерв чоловіків призовного віку, чи щасливі сім‘ї, які житимуть разом. Отже, існує ризик розпаду родин.

На питання, чому Україна, навіть з огляду на певні соціальні, гуманітарні та економічні причини, не спробує досягти миру, припинити вогонь, Гліб Вишлінський категорично заперечує таку спробу та пояснює, що це не можливо поки живий чинний президент росії володимир путін, оскільки існує повторна загроза російської агресії.

російська федерація має величезний військовий арсенал, щоб вести війну роками, тому для України потрібні гарантії безпеки, що унеможливили б повторний наступ армії загарбників на територію України.

У цій війні з‘явилась дивна, проте оптимістична сторона — це покращення українського іміджу на політичній арені. Як вважає Гідеон Рахман, Україна тепер має міжнародне визнання і повагу, яких вона не мала вже дуже давно. Тому перспектива стати наступним членом Європейського Союзу більш ніж реальна.

На думку економічного експерта Гліба Вишлінського, країна має достатній потенціал, реформовану армію та динаміку у цьому напрямку. Українська армія змогла власноруч протистояти ворогу, який мав величезну перевагу. Фактично, українські військовослужбовці запобігли російським атакам у всіх сферах. Чи то економічна, енергетична або фінансова системи. Світ говорить про майбутній український контрнаступ, а не про якісь російські успіхи на фронті. Їм не вдалось оточити Бахмут.

За словами Гліба Вишлінського, членство України в Євросоюзі абсолютно реалістичне. Він підкреслює, що це станеться не за два роки, як цього бажає український уряд, проте експерти аналітичних центрів, яких Вишлінський називає «кращими експертами в тонкощах ЄС», називають цифру у 5 років. В аналітичних центрах вважають це технічно реалістичним терміном.

Попереду залишились лише дії української влади: введення Європейських реформ та дотримання усіх пунктів, необхідних для вступу до ЄС.

Теги: ЄС, Євросоюз, Україна,політика,Євроінтеграція
Мої відео