visit-web.com

Три основні завдання візиту Дмитра Кулеби до Мозамбіку

Три основні завдання візиту Дмитра Кулеби до Мозамбіку
347206 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час дипломатичного турне країнами Африки Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив перший в історії двосторонніх відносин візит до Республіки Мозамбік. Сторони домовились відкрити посольство України в столиці країни Мапуту.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

У Мапуту глава МЗС  був прийнятий Президентом Мозамбіку Філіпе Ньюзі, а також вів переговори  із Міністром закордонних справ та співробітництва Мозамбіку Веронікою Макамо.

«Мій візит до Мозамбіку має три основні завдання. Перше: закласти політичний фундамент для розвитку взаємовигідних відносин наших країн. Друге: обговорити втілення Формули миру Президента Володимира Зеленського. Третє: напрацювати перспективні напрями економічної співпраці», — наголошує Дмитро Кулеба.

Він подякував мозамбікській стороні за надання офіційної згоди на відкриття українського Посольства в Мапуту, Республіка Мозамбік. Додається, що відкриття Посольства відбувається в ширшому контексті ренесансу українсько-африканських відносин.

Очільник української дипломатії детально поінформував співрозмовників про ситуацію на фронті та зусилля сил оборони України із відбиття ракетних і дронових ударів рф та звільнення тимчасово окупованих територій України. Він також наголосив, що Україна прагне досягти миру.

«Жодна інша країна світу не прагне миру більше, ніж Україна. Минулого року Президент Володимир Зеленський запропонував Формулу миру — план із десяти пунктів, який допоможе встановити справедливий і тривкий мир в Україні та зміцнити глобальну безпеку. Запрошуємо Мозамбік — особливо як країну, яка нині обіймає місце непостійного члена Ради Безпеки ООН в 2023-2024 роках — приєднатися до її втілення. Це стане суттєвим внеском у захист принципів та цілей Статуту ООН», — підкреслив глава МЗС.

Дмитро Кулеба порушив питання забезпечення продовольчої безпеки в Африці, зокрема функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Навіть складна ситуація в Україні через російську агресію не завадила стати надійним гарантом продовольчої безпеки у світі та на Африканському континенті зокрема. Міністр підкреслює, що З серпня 2022 року Україна експортувала понад 30 млн тонн зернових, дві третини яких були направлені в країни Африки, Близького Сходу та Азії.

За його словами, Україна готова включити Мозамбік в перелік країн, які отримують українські зернові в рамках гуманітарної ініціативи Президента Зеленського «Grain From Ukraine», аби підтримати продовольчу безпеку Мозамбіку. Також він повідомив, що росією продовольства як зброї неприпустимі.

У росії немає прав ставити під загрозу життя мільйонів людей в Африці та інших куточках світу заради власних політичних інтересів. Відтак, російська федерація повинна негайно припинити перешкоджання роботі Чорноморського зернового коридору та розблокувати доступ до всіх українських портів у Чорному морі, аби сільськогосподарська продукція та інші українські товари могли потрапити до тих, хто їх найбільше потребує, наголосив Кулеба.

Своєю чергою Мозамбікська сторона висловила солідарність з Україною на тлі розвʼязаної росією війни, а також підтримала пропозицію Дмитра Кулеби провести під патронатом міністерств закордонних справ бізнес-форум за участі українського та мозамбікського бізнесу. Цей захід допоможе напрацювати спільні проєкти у сферах торгівлі, сільського господарства, харчової промисловості, інформаційних технологій, цифрової трансформації, фармацевтики.

Теги: МЗС України,Міністерство закордонних справ України,Дмитро Кулеба,очільник МЗС,Мозамбік,політика
Мої відео