visit-web.com

Огляд російської дезінформації за тиждень

Огляд російської дезінформації за тиждень
341157 ПЕРЕГЛЯДІВ

російські пропагандисти протягом тижня проводили кампанії для дискредитації Збройних Сил України, маніпулювали темою головнокомандувача ЗСУ та несправжніми успіхами загарбницької армії на фронті.

Наприклад, з кремлівських медіа можна дізнатись, що армія росії знищила весь флот українських ударних безпілотників Bayraktar. Автори посилаються на матеріал видання Business Insider.

Проте Business Insider писало про значну частину знищених безпілотників, а про весь знищений флот не згадувалось.

Як повідомляють VoxCheck, у статті за 28 травня 2023 року вказано, що майже всі БПЛА вважаються знищеними російськими силами, а вцілілі дрони використовуються лише для розвідки. 

Окрім того, проєкт називає оцінки Business Insider безпідставними. Вони наводять слова речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, який заявив, що до 24 лютого Україна мала близько 20 безпілотників Bayraktrar TB2. Після повномасштабного вторгнення Туреччина передала Україні щонайменше ще 35 таких безпілотників. А за період великої війни є візуальне підтвердження втрати лише 19 Bayraktrar TB2.

Пропагандисти також поширювали інформацію про підміну Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Мовляв, у нещодавньому відео у генерала змінився колір очей.

Проте проєкт VoxCheck запевняє, що у нещодавніх відео колір очей Валерія Залужного не змінився. Також на відео, яке вийшло пізніше, чітко видно, що колір очей Головнокомандувача був таким, як раніше.

Агітпроп також активно розповсюджував фейки про польських найманців. Мовляв, командування ЗСУ просить додаткові місця на цвинтарі Запоріжжя для «польських найманців». 

Кремлівські ЗМІ поширювали документ у якому командувач Оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України Олег Мікац нібито звернувся до адміністрації міста Запоріжжя з проханням збільшити кількість місць для поховань військовослужбовців ЗСУ напередодні контрнаступу українських сил. Додається, що  він просить дозволу ховати «польських добровольців» на старому цвинтарі німецьких військовополонених.

Аналітики проєкту StopFake стверджують, що цей документ — несправжній і на це вказують такі помилки:

1. У цьому «документі» з помилкою написано не лише прізвище адресата, а й неправильно вказано його посаду. Річ у тому, що на сьогодні у Запоріжжі немає мера, і повноваження міського голови до нових виборів здійснює секретар Запорізької міської ради. 

2. У листі також багато фактичних помилок.

3. У тексті зустрічається не властива для офіційних документів лексика («контрнаступ», «окупований Донбас»).

Окрім цього російські пропагандисти публікували новини, що в Україні нібито планують ухвалити закон, який дозволяє владі без згоди громадян забирати в них власність – будинки та земельні ділянки. Автори додають, що цю нерухомість передаватимуть «польським найманцям», які воювали у складі ЗСУ.

Мова йде про законопроєкт №8225, який передбачає примусове вилучення не всіх об’єктів нерухомого майна, а лише тих, які відповідними спеціалістами будуть визначені як такі, що необхідні для будівництва, відновлення чи реконструкції об’єктів критичної інфраструктури у післявоєнний період. Окрім цього, власник земельної ділянки отримує компенсацію, розмір якої визначається відповідно до звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки та звіту про оцінку об’єктів нерухомого майна.

У Центрі протидії інформації звернули увагу на поширені фото нібито з кабінету директора однієї з українських шкіл, на стіні якого начебто висять два портрети — Володимира Зеленського і Джо Байдена. 

За словами аналітиків, світлину Джо Байдена додане за допомогою фоторедактора, на що вказують такі ознаки: 

1. погана якість фото, щоб було складно верифікувати справжність зображення;

2. зверху над портретом Джо Байдена можна помітити пікселі, які вказують на те, що фото було туди завантажене за допомогою фоторедактора;

3. зображення, яке не піддавалося обробці, має однаковий шум, проте на цій світлині він різний, що теж свідчить про втручання фоторедактора;

4. грамоти на стіні знаходяться під склом і мають відблиски, на фото Байдена відблиски відсутні.

Теги: Фейки,фейк,пропаганда,Російські пропагандисти,проросійська пропаганда,дезінформація, війна в Україні, Російська агресія
Мої відео