visit-web.com

Олена Зеленська зустрілась з першою леді та Президентом Ізраїлю

Олена Зеленська зустрілась з першою леді та Президентом Ізраїлю
409614 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Тель-Авіві відбулась зустріч Першої леді України Олени Зеленської з першою леді Ізраїлю Міхаль Герцог та Президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом. Вони обговорили питання гуманітарної допомоги, зокрема допомогу постраждалим від війни дітям та проблемі лікування посттравматичних станів.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента України.

Олена Зеленська розповіла про російські ракетні обстріли українських міст і ситуацію в зоні підтоплення внаслідок підриву окупантами Каховської гідроелектростанції (ГЕС).

«Ми розцінюємо підрив Російською Федерацією цієї дамби як завчасно спланований воєнний та екологічний злочин проти критичної інфраструктури України, метою якого є якнайбільше жертв і руйнувань серед мирного населення. Підрив дамби Каховської ГЕС – це екологічний і технологічний теракт, найбільша техногенна катастрофа у Європі за останні десятиліття», — наголосила перша леді України.

За її словами, Україні зараз необхідно негайно ліквідувати екологічні й технологічні наслідки російського вторгнення.

Перші леді держав обговорили деталі продовження співпраці у створенні Всеукраїнської програми ментального здоров’я. У її межах під патронатом Міхаль Герцог українські фахівці навчаються в ізраїльських колег надання психологічної допомоги.

Олена Зеленська зазначила, що 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної підтримки й допомоги, а подолати цей виклик лише наявними силами й навичками психіатрів і психологів неможливо. Для цього в пріоритеті  Всеукраїнської програми ментального здоров’я є масштабне навчання фахівців першої лінії контакту навичок самодопомоги та першої психологічної допомоги, а фахівців спеціалізованої ланки – навичок роботи з особливими категоріями: людьми з ампутаціями, тими, хто пережив насильство, полон і тортури. Ізраїльські організації стали надійними партнерами в цьому напрямі.

Окремо перша леді України відзначила такі результати спільної роботи:

1. Ізраїльський центр травми та стійкості NATAL провів шість відкритих безкоштовних вебінарів, які наживо прослухали понад 2 тис. українських фахівців. Серед опрацьованих тем: як відновитися після пережитих травматичних подій, перша емоційна допомога в екстрених ситуаціях, робота з ПТСР, робота з особами, які постраждали від сексуального насильства під час війни, особливості роботи з людьми з ампутованими кінцівками тощо.

2. Навички самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях від Israel Trauma Coalition опанували близько 3 тис. фахівців МВС, працівників секторів освіти та соціальної допомоги, «Укрзалізниці», «Укрпошти» та «Ощадбанку», підприємств критичної інфраструктури. Нещодавно завершився курс Israel Trauma Coalition для фахівців центрів зайнятості, у межах якого підготовлено 56 тренерів; до кінця року нові навички буде поширено серед 3 тис. кар'єрних радників.

3. 57 українських фахівців прослухали 94 години тренінгових занять від ізраїльських фахівців, представників міжнародної неурядової гуманітарної організації IsraAID (проєкт «Психосоціальна підтримка під час війни»). Суть проєкту – інтеграція фахівців у заклади охорони здоров’я для допомоги людям, які перебувають на довготривалому лікуванні, а також медперсоналу. Із січня 2023 року спеціалісти почали працювати в лікарнях Дніпра, Вінниці та Київської області (всього 14 закладів).

4. Для засвоєння навичок першої психологічної допомоги у кризових ситуаціях від фахівців Israel Trauma Coalition учасники спільноти «Бізнес без бар'єрів» відрядили 130 тренерів. Станом на зараз ці тренери поширили знання серед 10 тис. працівників компаній.

Дружина Глави держави також наголосила, що Ізраїль — приклад стійкості тому, що країна знаходиться постійно під ворожими атаками. Окрім цього, вона подякувала країні за досвід, яким ділиться Ізраїль, навчаючи українських фахівців.

Теги: Олена Зеленська, Офіс Президента, Офіс Президента України,Ізраїль, гуманітарна допомога
Мої відео