visit-web.com

У Харкові вчителька, що застосовувала фізичну силу, отримала лише догану

У Харкові вчителька, що застосовувала фізичну силу, отримала лише догану
404255 ПЕРЕГЛЯДІВ

Методи виховання дітей з'являються нові й нові. Наукова спільнота знаходить способи позитивного впливу на дітей та вже давно змогла довести, що фізичні методи виховання не працюють. Точніше працюють, але лише у якості залякування. Дитина просто почне боятися дорослого, знаючи, що у будь-який момент може очікувати фізичного, нерідко болючого покарання. Але, здається, інколи у наших школах забувають про це. І педагоги собі дозволяють розпускати руки.

Педагогічна діяльність взагалі має величезну кількість правил та вимог. Учитель повинен уміти знаходити спільну мову із різними дітьми, донести свій предмет, а при цьому ще й здійснювати виховальну функцію, даючи не тільки знання, а й розуміння якихось життєвих речей. Дисципліна, пунктуальність, соціалізація та уміння слухати – цьому вчить школа. Цьому повинні навчати вчителі. Але коли педагог дозволяє собі приниження – це повинно каратися. І причому ніхто не заперечує, що бувають різні учні та абсолютно різні ситуації. Інколи треба прикрикнути, щоб звернути увагу. Але вже точно не займатися словесним, а головне фізичним булінгом. Та саме така ситуація відбулася у Харкові.

Про абсолютно некоректну поведінку педагогині стало відомо не з якихось повідомлень чи скарг. Все набагато прозаїчніше. Однокласники хлопчика, що потрапив під гарячу руку, виклали у соціальні мережі відео, де дуже добре видно та чутно знущання вчительки. Ситуація відбулася у школі №77 міста Харкова в одному із молодших класів. Судячи з відео все відбувалося взагалі на перерві. І психологічне залякування та фізичну силу дозволила собі використати вчителька з англійської мови.

Відео поширювалося за допомогою Telegram-каналів. Анонімний користувач, можливо навіть та дитина, що зафільмувала це, виклав його в одному із них, а далі матеріал вже просто розлетівся, адже така ситуація є дійсно резонансною. У відео викладачка досить грубо веде дитину класом, кричить, а в кінці буквально змушує зжатися на парті, все більше підвищуючи голос. Фоном школярі ще й говорять, що до того ж вона душила хлопчика. Спілкування при цьому відбувається російською. Також у класі перебуває ще одна доросла особа, але хто це – не відомо. І вийшло так, що на це відео натрапила поліція під час моніторингу – звичної процедури для правоохоронців.

Як повідомив помічник начальника ГУНП Харківщини, ювенальною превенцією було виявлено цей матеріал та перевірено обставини. Така ситуація справді мала місце. Також було здійснено правову оцінку. Але що цікаво, у коментарях під публікацією щодо цієї події зібралася велика кількість тих, хто з якоїсь причини підтримує вчительку. Поширилося це відео й в інших постах, і лише в одному, у групі "Батьки Дніпра" знайшлися ті, хто все-таки на стороні дітей. Батьки обурені щодо такої ситуації та того, що, по-перше, дитина в окулярах, а отже може мати проблеми зі здоров'ям, а по-друге, інша доросла людина взагалі ніяк не відреагувала на це. Серед коментарів є й заклики звільнити педагогиню. Але не все сталося так, як хотілося.

Ольга Деменко, директорка Департаменту освіти, повідомила, що викладачка отримала догану. У школі нібито провели з'ясування всіх обставин та виявили, що учень сам є винуватцем такої ситуації, він "поводився не найкращим чином". Тому у якості санкції було вирішено оголосити сувору догану, адже це була "прикра помилка". Деменко пояснила, що педагогиня працює вже понад 10 років у школі, має дуже хороші характеристики. І що її підтримує весь колектив. Також, з її слів, було проведено бесіду з батьками, які нібито погодилися із таким покаранням та не мають ніяких претензій. Перед ними "вибачились від імені міської ради". Чи справді це так, чи сказано це просто для врегулювання суспільного резонансу – невідомо, але саме такими були коментарі. Також було сказано, що вчительку, що дозволила собі таку поведінку, не можна було звільняти, адже це було б надмірно.

Надмірно чи ні – вирішувати кожному для себе. Але важливо, перш за все, щоб педагог залишався педагогом. У будь-якому випадку та ситуації. Школяра молодших класів вона тягла за руку. А що буде зі старшим? Чи поводитиметься ця вчителька так само? Та яка була причина такого скандалу? Відповідей на ці питання немає. І навряд чи будуть. Поки що залишається лише сподіватися, що більше таких ситуацій не буде. Ні у цій школі, ні у будь-яких інших навчальних закладах України.

Мої відео