visit-web.com

Триває цикл дистанційних лекцій «Бачити невидиме»

Триває цикл дистанційних лекцій «Бачити невидиме»
331899 ПЕРЕГЛЯДІВ

Студенти спеціальностей 102 Хімія, 014.06 Середня освіта (Хімія) першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, а також викладачі кафедри хімії та методики викладання хімії Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка мали змогу 5 квітня 2023 р. долучитися до шостої відкритої лекції на тему «Для чого потрібні монокристали і як їх продукують» за участі доктора технічних наук, професора, завідувача відділу технології вирощування монокристалів Інституту сцинтиляційних матеріалів Олега Цезаревича Сідлецького.

Лектор ознайомив присутніх з основними напрямами діяльності відділу технології вирощування монокристалів, пошуком нових оксидних сцинтиляторів, їх вирощуванням і особливостями використання, розробкою технологій вирощування великогабаритних кристалів та шляхами вивчення сцинтиляційних механізмів в оксидах, зокрема, в кристалах твердих розчинів. Охарактеризував технологічне обладнання відділу: установки для вирощування кристалів за методом Чохральського, установки для вирощування кристалів методом Бріджмена-Стокбаргера, печі для підготовки шихти та післіростової термообробки монокристалів.

За словами Олега Цезаревича, дослідженню особливостей міжмолекулярних взаємодій та їхнього впливу на надмолекулярне впорядкування та властивості бінарних систем на основі рідких і органічних молекулярних кристалів у різних фазових станах присвячена значна частина наукових праць. У системах ціанобіфеніл – азометин і ціанобіфеніл – немезогенна домішка виявлено позитивні відхилення концентраційних залежностей діелектричної проникності від адитивних значень як у рідкокристалічних, так і в ізотропній фазах Це є свідченням зв’язку цього ефекту із ближнім впорядкуванням молекул. Методами квантової хімії визначені енергії взаємодії, дипольні моменти, міжмолекулярні відстані, а також оптимізовані геометрії експериментально досліджених нами систем рідких та органічних молекулярних кристалів при різних співвідношеннях компонентів. Отримані експериментальні свідчення існування КПЗ в розплавах ряду систем органічний молекулярний кристал – хлораніл. Розраховані фізичні і хімічні властивості цих комплексів, запропоновано модель утворюваних надмолекулярних структур із урахуванням специфічних і неспецифічних взаємодій. Також запропоновано конструкції експериментальних установок та комірок, що дозволяють вимірювати електрофізичні властивості рідких і органічних молекулярних кристалів у різних фазових станах із достатньою відтворюваністю результатів.

Професорсько-викладацький склад кафедри хімії та методики викладання хімії й студенти факультету природничих наук та менеджменту висловлюють вдячність доктору технічних наук, професору, завідувачу відділу технології вирощування монокристалів, Інституту сцинтиляційних матеріалів Олегу Цезаревичу Сідлецькому за актуальну й змістовну лекцію, яка викликала значний інтерес і мотивувала слухачів до подальшого професійного саморозвитку та самовдосконалення.

Мої відео