visit-web.com

Наукова практика учнів Наукового ліцею № 3 Полтавської міської ради відбулася на базі факультету технологій та дизайну

Наукова практика учнів Наукового ліцею № 3 Полтавської міської ради відбулася на базі факультету технологій та дизайну
379827 ПЕРЕГЛЯДІВ

7 квітня 2023 р. відбулася остання зустріч учнів 5-К класу Наукового ліцею № 3  із науково-педагогічними і педагогічними працівниками факультету технологій та дизайну в рамках  навчальної та наукової практик за темою: «Обереги — сакральне мистецтво українців».

Очільниця факультету доцентка Юлія Срібна запросили учнів відвідати музей факультету для ознайомлення з різними видами декоративно-прикладного мистецтва. Розповіла їм про експонати, що представляють українську народну вишивку, про оберегову символіку вишитих виробів. Продемонструвала й інші вироби декоративно-прикладної творчості (килими, керамічні вироби, вироби з бісеру), повідомила про осередки їхнього виготовлення на Полтавщині

Доцентка кафедри теорії і методики технологічної освіти Лариса Гриценко під час екскурсії акцентувала увагу ліцеїстів на стендах із писанками, надала інформацію стосовно регіональних особливостей їхнього розпису, відмінностей кольорової гами та орнаменту. Приділила увагу розкриттю питання оберегової функції, яку виконували писанки в традиціях українців минулого.

В останній день практики ліцеїсти стали учасниками університетського весняного свята для малечі «Великодній кролик», а також відвідали тематичну виставку виробів декоративно-прикладної творчості, представлену факультетом технологій та дизайну й приурочену до Великоніх свят. На виставці школярі мали можливість ознайомитись з особливостями створення великодніх композицій у поєднанні різних видів декоративно-прикладного мистецтва – писанкарства та аплікації соломкою.

Тематика останнього дня навчальної та наукової практик була пов’язана із вивченням історії та традицій, пов’язаних із обереговою лялькою-мотанкою. Доцентка Лариса Гриценко ознайомила учнів з традиціями використання ляльки-мотанки в іграшковій культурі українського народу. Учні долучилися до обговорення традиційних іграшок, якими гралася українська малеча раніше.

Під час демонстрації презентації вчителі Наукового ліцею № 3 Олена Науменко та Наталія Дубик розкрили звичаєві аспекти використання оберегової ляльки в українській культурі, надали інформацію стосовно розмаїття  конструкційних матеріалів, які використовували українці у минулому при виготовленні іграшок, особливу увагу приділили асортименту матеріалів для створення текстильної ляльки

Під час майстер-класу «Мотанка – душа народу» викладачка факультету технологій та дизайну доцентка Оксана Кудря ознайомила ліцеїстів із автентичною технологією виготовлення ляльки вузловим способом. Учні опановували технологічний процес поетапно, особливе захоплення викликав процес творення різноколірного хреста на обличчі мотанки. Допомагала школярам в освоєнні нової технології співробітниця факультету Сніжана Шпортюк. Учителі ліцею долучилися до майстер-класу, надавали учням за необхідності допомогу у виготовленні мотанки.

Наприкінці зустрічі вчителька трудового навчання та технологій Наталія Дубик разом із вчителькою української мови Оленою Науменко обговорили з учнями особливості захисту проєктів «Обереги народу». Підсумували результати навчальної та наукової практик, що проходили впродовж тижня на базі факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Мої відео