visit-web.com

Боротьба проти наркоманії на Херсонщині – самотужки

Боротьба проти наркоманії на Херсонщині – самотужки
405162 ПЕРЕГЛЯДІВ

Абсолютно не секрет, що наразі в Україні ледь не кожен день затримують тих, хто причетні до розповсюдження наркотичних речовин. Ця проблема поширена, боротьба з нею ведеться вже не один десяток років. Але вона нікуди не дівається. Щобільше, схоже, що саме попит породжує пропозицію.

Абсолютно точно більшість людей бачили дивні символи, що намальовані у найнесподіваніших місцях. Гаражі, шахти ліфтів, стіни будинків і навіть просто асфальт – всюди можна помітити різноманітні написи. Але щодо їх сенсу та призначення пересічний громадянин не замислюється. Є та і є, можливо хтось так розважався. Але насправді вже досить давно відомо, що це не просто набори символів, які пишуть для розваги. Це реклама наркотичних засобів. Так, це спосіб знайти заборонені речовини, що прямо під носом. Чи інколи під ногами. Ті, хто зацікавлені в покупці лише вводять символи в пошук, все інше за них зробить мережа, перекидаючи користувача на сайти чи канали у Telegram.

У різних містах намагаються з цим боротися. Заклеюють чимось стіни, щоб було незручно писати, покривають їх матеріалами, що дають легко стерти написи. А нерідко їх просто замальовують. Але одна справа, коли цим займається ціла компанія. А інколи такою корисною діяльністю займається лише одна людина у населеному пункті. Таким є Вадим Панахов – чоловік, що самостійно взявся боротися із поширенням наркотиків.

У Скадовську виявилося досить багато подібних написів. Навіть дитячі майданчики помальовані рекламою наркотичних речовин. Раніше чоловік цього не помічав. Але одного разу він просто прогулювався містом та звернув на це увагу. І вирішив, що з цим потрібно боротися. Бо поки інші сидять і не звертають уваги на це, написів стане ще більше. І хто знає, чия дитина хоча б з цікавості перейде за посиланнями й "підсяде"?

Зі слів чоловіка, для нього ось така ситуація – це як хвороба суспільства, яку хоч і не вилікувати, але можна зупинити. Головне, щоб були небайдужі. Але якщо таких немає – він сам стане тим "лікарем", що не даватиме поширюватися цьому далі. Буквально на наступний день після того, як побачив ці написи, чоловік взявся зафарбовувати їх, купивши фарбу на власні кошти. Потім він придбав і розчинник, адже написи маркером просто змити таким чином. І почалася боротьба із розповсюджувачами наркотиків.

Де чоловік бачив – брав та просто замальовував символи. Сірою чи білою фарбою – різниці особливо немає, головне, щоб це не можна було прочитати. Про свою діяльність він не особливо говорив, а фарби продовжував купувати за свої кошти. Трохи згодом його друг вирішив посприяти цьому. Він поширив соцмережами пост про чоловіка та те, що він робить. І люди почали допомагати.

Небайдужі жителі міста стали відсилати кошти на фарби, вказувати на місця, де є написи, та обговорювати навіть кольори. Нерідко замальовуються реклами тепер кольорами прапора, це одна із пропозицій людей. До обговорення цього активно підключився й сам чоловік. Він звітує, що виконано та запрошує інших своїми силами боротися з цим. Носити із собою простий антисептик звикли вже всі. А він може допомогти витерти написи маркером, які часто є на сходових майданчиках, у ліфтах та навіть біля банкоматів. Так само їх можна й просто замалювати, це також допоможе.

Як каже сам чоловік, наразі у нього з'явилися помічники. Де не може він зробити цю справу – там це можуть вони. Але Вадим не збирається зупинятися. Місто досить велике, написів все одно чимало. Він продовжує їздили Скадовськом і робити те, що, як він вважає, повинен. Якщо це щось загального користування, магазин чи майданчик – він просто замалює напис. Якщо ж це приватна власність – перш за все він спитає, чи можна це зробити та чи не збираються власники самі знищувати цю рекламу. Загалом же понад 200 написів вже було замальовано. Але це ще далеко не кінець.

Люди знають, що проблема наркоманії є. І кожен намагається боротися так, як може. Але радує, що є такі свідомі громадяни, що навіть попри те, що це фактично фізична робота, займаються такою справою. Адже саме це насправді може врятувати підлітків він такої жахливої звички.

Мої відео