visit-web.com

У Львові стався обвал у будинку, що є пам'яткою архітектури

У Львові стався обвал у будинку, що є пам'яткою архітектури
290725 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будинки створюються для того, щоб люди почували себе комфортно та безпечно в них. Для цього існує величезна кількість вимог та правил, норми та перевірки. Але це стосується таких будівель, що створюються саме зараз. Та й то інколи стаються не надто приємні ситуації. А що вже казати про будинки, яким не просто вже багато років, а які створені ще кілька століть тому? Залишається лише дивуватися ситуаціям, що подібні тій, яка сталася у Львові.

Напевно всі знають про існування площі Ринок у Львові.  Історичний центр міста, що став першим при його створенні. Ця частина Львова занесена до Світової спадщини ЮНЕСКО і нерідко саме вона є тою причиною, з якої люди їдуть до міста. Там дійсно красиво, адже величезна кількість будівель хоч і мала реставрації (що логічно, враховуючи їх вік), але зберегла майже первозданний вигляд. Але окрім власне площі, існує ще чимало вулиць та вуличок, де будинки нічим не гірші й також мають довгу історію. Такою є вулиця Ставропігійська, названа на честь однойменного братства. Там більша частина будинків є пам'ятками архітектури, що занесені до реєстрів. Пам'яткою є й будинок №5, де й стався обвал.

Будинок за адресою Ставропігійська 5 є кам'яницею, збудованою ще у 15-16 століттях. Це будівля, виконана у готичному стилі із нотками ренесансу. Проте у 19 столітті було проведено реконструкцію, після якої з'явилися риси ще й історизму. Але відомо, що будівля і до цього часу має частини історичної кладки, ще тої, що має вік понад 600 років. Наразі вона використовується як житловий будинок, у ньому знаходиться 9 квартир на трьох поверхах. І обвал стався між другим та третім.

Вперше про таку ситуацію було повідомлено у Telegram-каналах міста. Люди виклали відео про те, що вони просто не можуть вийти зі своїх квартир – зруйновано сходи. Цю подію зафільмувала і камера відеоспостереження, що є у будинку. Сходи у цій будівлі – дерев'яні. А тому і пов'язані з ними конструкції також є специфічними, не такими, як у звичайних будинках. Але як повідомляють мешканці самого будинку, можливо вони б ще стояли й стояли. Якби не обвал даху. Саме він попередньо є причиною руйнування.

Спочатку жителі будинку повідомили про те, що почала обвалюватися покрівля. І саме її елементи полетіли вниз на сходовий майданчик. Далі все сталося фактично ефектом доміно – досить важкі конструкції почали руйнувати інші такі ж.  Результатом стали зруйновані сходи між другим та третім поверхом і фактично заблоковані у своїх помешканнях люди.

Пісня повідомлення жителів на місце прибули рятувальники. Переконавшись, що постраждалих немає, а всі жителі (на момент обвалу в будинку перебувало 6 осіб) були у квартирах, працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій почали розбір конструкцій. На щастя, травмованих не було, лише всередині будівля постраждала. Довелося розчищати повалені сходи та всі конструкції, що могли б завдати шкоди (наприклад такі, що звисали). Люди на час ліквідації наслідків перебували у своїх помешканнях.

Після розчищення конструкцій вихід з будинку було розблоковано. Для людей було створено тимчасові сходи. Також у міській раді запропонували людям, яким потрібне відселення, забезпечити місце, де вони можуть жити на час ремонту. Але повідомляється, що є люди, що залишилися у будинку, електропостачання та водопостачання там є, відключено лише газ.  Але після перевірки газовиків і його повернуть.

Травмованих на місці цієї події немає. Лише налякані. Як повідомляють на сайті Львівської міської ради, на місці працюють різні спеціалісти, якомога скоріше відбудеться засідання, де будуть розглядати цю ситуацію та виділяти кошти на відновлення. Що важливо, до цього ніяких повідомлень про аварійність не було. Ніхто не звертався щодо сходів чи покрівлі. Та обвал є, його причина з'ясовується. Але дуже добре, що все обійшлося без жертв. Адже будинок відновлять. А от людські життя відновити неможливо.

Мої відео