visit-web.com

Важлива пам’ятка статті 40 Кримінального кодексу України

Важлива пам’ятка статті 40 Кримінального кодексу України
315798 ПЕРЕГЛЯДІВ

Важлива пам’ятка статті 40 Кримінального кодексу України 

В умовах повномасштабного вторгнення важливо пам’ятати про власну безпеку та право на свободу і особисту недоторканості, особливо це стосується громадян України, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

На жаль під час війни, права громадян України неодноразово порушувались агресором, російська армія за допомогою фізичного та/або психологічного примусу, змушувала українців йти проти рідної держави. Якщо такий громадян постане перед судом після звільнення територій, то суд зваживши всі факти може звільнити особу від кримінальної відповідальності.

Отже, за яких обставин людина може бути звільнена від кримінальної відповідальність, якщо вона вчинила злочин під впливом фізичного чи психічного примусу?

Нагадаємо, що під фізичним примусом розуміється застосування до особи фізичного насильства:

 позбавлення волі,

 зв’язування,

 дії, що призвели до втрати свідомості,

 катування

тощо, — метою яких є примус до протиправних дій або бездіяльності.

  Відтак, людина яка не могла керувати своїми діями звільняється від відповідальності за протиправну дію або бездіяльність! Таке право гарантується при наявності доказів статтею 40 Кримінального кодексу України (ОСОБА МОЖЕ БУТИ ЗВІЛЬНЕНА ВІДКРИМІНАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ, ЯКЩО ВОНА ВЧИНИЛА ЗЛОЧИН ПІД ВПЛИВОМ ОБСТАВИН, ЯКІ УСКЛАДНЮЮТЬ КОНТРОЛЬ НАД СВОЇМИ ДІЯМИ).

Як довести вину особи за вчинений злочин?

«Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».

Для доведення вини особи, судом або уповноваженим органом може бути призначена експертиза за для оцінки фізичного та/або психічного стану особи в якому вона перебувала під час вчинення злочину, якщо вину особи буде доведено, то суд призначить покарання відповідно до ступеня тяжкості злочину який вчинила особа. 

   Норми закону передбачають зниження покарання або винесення пом'якшеного вироку за певних обставин, які свідчать про зменшення ступеня вини злочинця. Однак, зниження покарання чи пом'якшення вироку не є гарантією повного уникнення покарання.

Мої відео