visit-web.com

Саміт «Unlock’23» у Празі, зібрав ЗМІ та активістів Східної Європи та Центральної Азії

Саміт «Unlock’23» у Празі, зібрав ЗМІ та активістів Східної Європи та Центральної Азії
357025 ПЕРЕГЛЯДІВ

Саміт, що традиційно проводиться Празьким центром громадянського суспільства Unlock, продемонстрував останні тенденції інформаційних технологій Східної Європи та Центральної Азії, зібравши учасників десятків країн, і дозволивши їм не лише обмінятися досвідом, а й виступити спікерами. І, звичайно, NewsPrice просто не міг пропустити таку подію.

Захід відкрив Ростислав Вальвода – виконавчий директор Празького центру громадянського суспільства, а, мабуть, найбільш секцією, що запам’ятовується, став виступ Маріам Найєм – українки афганського походження, що розповіла про національну самоідентифікацію в Україні, яка ламає російські наративи, і дозволяє країні стає своєрідним флагманом. для країн не лише для країн Східної Європи та Центральної Азії, а й для всього світу.

Чеський активіст та студент Мікулаш Мінаш розповів про свій проект «Мільйон людей за демократію». А киргизька феміністка Жанна Араєва, з гумором розповіла про патріархальні пострадянські наративи, які досі переважають у країнах Центральної Азії.

Крім того, перший день запам’ятався виступом українського спікера Івана Омеляна, який допомагає численним активістам з Білорусі створювати різні спільноти за інтересами, та взаємодіяти один з одним, навчаючи активістів, забезпечуючи їхню діяльність та безпеку. А завершився день чудовим концертом білоруського гурту «Розбиті серця пацана». Композиції якої були не лише ліричними та романтичними, а й досить резонансними та критичними стосовно нинішнього білоруського режиму.

У другий день відбулася розмова з Теміртасом Іскаковим про ідентичність та колективну пам’ять у Казахстані, обговорили важливість штучного інтелекту для громадянського суспільства та лідерів ЗМІ, емоційне вигорання активістів та журналістів, розмірковуючи про те «як зберігати спокій, і бути впевненішим», і як вміти перемикатися , завдяки культурі, творчості та новітнім технологіям, зокрема через майстер-класи та різні вікторини, що проходять під час саміту.

«Особисто я, як керівник медіапроекту ГО «NewsPrice», був не лише учасником самого саміту Unlock, який справді пройшов на дуже високому європейському рівні, але й приєдналися до медіа-челенджу «Медіатон. За ці два дні разом із міжнародною командою, яку жартівливо назвали «Погляд зверху», ми постаралися зробити якийсь медійний продукт, який би допоміг боротися з колоніальним минулим наших країн, із шаблонними стереотипами. До нашої групи увійшли журналісти з Білорусі, Молдови, Киргизстану, Таджикистану і, звичайно ж, України. Нам вдалося зробити два відеоролики, які були показані та відповідним чином відзначені на закритті саміту».

Приємно, що під час саміту учасники надихалися найсміливішим прикладом українських журналістів та активістів. Ми почули людей, які справді змінили або прямо зараз змінюють ситуацію у своїх містах та країнах. Крім того, ми навчалися, виконуючи контентні завдання, багато спілкувалися, обмінювалися думками та розширювали свої можливості.

Ми нагадуємо, що усі найактуальніші новини є на телеграм-каналі NewsPrice.

Мої відео