visit-web.com

Репродуктолог Київ: Фаллопієві труби, яку роль вони відіграють?

Репродуктолог Київ: Фаллопієві труби, яку роль вони відіграють?
143907 ПЕРЕГЛЯДІВ
Яку функцію виконують фаллопієві труби у зачатті дитини?
 
Одну з найважливіших - транспортну.
 
Річ у тім, що яйцеклітина від природи позбавлена ​​рухової функції на відміну від сперматозоїда. Після запліднення фаллопієва труба "захоплює" яйцеклітину і за допомогою спеціальних вій вона переміщає її до матки.
Ці мікроскопічні вії є основою миготливого епітелію, яким вистелений внутрішній шар труби. Він дуже унікальний і тому якщо з якихось причин вони руйнуються, то, на жаль, відновити їх неможливо.
 
Тому не настає вагітність, оскільки яйцеклітина не може зустрітися зі сперматозоїдом. Або після запліднення на підлогу шляху вона потрапляє " в пробку " . У цьому випадку ембріон застряє у трубі і починає там рости. Таким чином виходить позаматкова вагітність.
 
Чому так відбувається?
 
  • Однією з основних причин пошкодження труб є інфекції, що передаються статевим шляхом (гонорея і хламідіоз), рідше туберкульоз. У разі в трубах накопичується рідина з інфекцією ( гидросальпинкс).
  • Часті операції на черевній порожнині призводять до спайкового процесу, простіше кажучи, на місці вій з'являються рубці.
  • Ендометріоз також є причиною спайкового процесу.
  •  2-5% складають вроджені аномалії будови труби. 
Таким чином у 30% випадків ненастання вагітності причиною є непрохідність маткових труб. Оскільки симптомів жінки частіше ніяких не відчувають, виявити це можна за допомогою обстеження або припустити у разі відсутності вагітності протягом тривалого планування (більше одного року з одним партнером без контрацепції).
 
Найефективнішими та найпоширенішими методами дослідження є:
 
  1. Лапароскопія. Цей метод дає 100% вірогідності дослідження. Проводитись під загальним наркозом. За допомогою проколів вводиться оптичний прилад у черевну порожнину. Частіше така операція проводиться вже для видалення труби, а інша, візуально здорова, досліджується в цей же час на прохідність. Лапароскопія є правильним вирішенням питання лікування, тому що ніякі медикаменти не можуть, на жаль, зцілити фаллопієву трубу.
  2. Гістеросальпінгографія. За допомогою рентгеноконтрастної речовини можна виявити ділянки непрохідності. Процедура проходить під місцевим знеболюванням та займає близько 30-45 хвилин.
  3. Ехогістеросальпінгографія. Дослідження подібне до попереднього, тільки замість рентгена використовують УЗД апарат. Принцип те ж, через катетер в порожнину матки вводиться стерильний фізіологічний розчин і за допомогою УЗД можна побачити, як він проходить маточними трубами. Ехогістеросальпінгографія дає 76-85% достовірності дослідження.
У випадках гідросальпінську хвору трубу лікар може побачити на звичайному УЗД органів малого таза.
Хотілося б відзначити, що проблеми можуть бути як з однією фаллопієвою трубою, так і з двома одночасно. Жінка може завагітніти і з однієї, головне, щоб вона була прохідна.
 
Що ж до непрохідності обох маткових труб, також не варто зневірятися, тому що існує спосіб, при якому яйцеклітина запліднює без її участі. Така технологія називається ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), воно дає можливість отримати довгоочікувану вагітність.
Теги: Репродуктологія Київ
Мої відео