visit-web.com

"Зміни одне життя" – благодійний фонд, що не просто прагне змінити життя дітей, а й успішно це робить

"Зміни одне життя" – благодійний фонд, що не просто прагне змінити життя дітей, а й успішно це робить
331720 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будь-яка дитина хоче відчувати любов та підтримку від своїх батьків, якими б вони не були. Але бувають випадки, коли діти просто не мають батьківського піклування. На це можуть бути різні причини. У когось батьки загинули, когось віддали в інтернат тому, що розуміли, що дитину не зможуть виховати, а ще у когось батьків позбавили батьківських прав і дитина просто змушена перебувати у сиротинці через небезпечну для неї атмосферу в родині. Але в будь-якому випадку діти хочуть того піклування, яке є у інших. Саме тому фонд "Зміни одне життя" й почав свою діяльність – для того, щоб пропагувати усиновлення.

"Зміни одне життя" починали як громадська організація у 2011 році. Тоді подружжя Ольги та Леоніда Лебедєвих допомагали у якості волонтерів дитячим інтернатам. Але згодом вони зрозуміли, що хочуть не просто підтримувати ці заклади, а власне допомагати дітям, які там. Діти не винні в тому, що були поміщені у сиротинці, але вони так само хочуть мати тата і маму, відчувати любов та піклування. Тому у 2014 році було зареєстровано фонд "Зміни одне життя", що займається виробництвом відео-анкет для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, допомагає шукати прийомних батьків таким дітям та пропагує ідею національного всиновлення.

Метою цієї організації є допомогти кожній дитині мати в житті тата і маму. Для цього вони постійно відвідують дитячі будинки та інтернати, знімають відеоролики про дітей та розміщують їх на сайті фонду і у соцмережах. Така їх діяльність призвела до того, що ця благодійна програма навіть була затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів. А кількість дітей, які знайшли свою люблячу сім'ю, вже наблизилася до 1000.

Команда фонду має у собі як працівників, що власне займаються відеосюжетами, так і тих, хто допомагає юридично та психологічно, навчає потенційних батьків тому, як же можна організувати усиновлення та допомагає у подальшій роботі.

База відео-анкет дітей-сиріт допомагає батькам, що планують всиновлення, знайти саме "свою дитину". Нерідко люди, які й хотіли б усиновити дитину, бояться бюрократичних процедур, або ж того, що дитина, яку вони заберуть із дитячого будинку, не зможе почувати себе справді своєю у родині. Служби у справах дітей, звісно, надають анкети та фотографії, але вони не надто допомагають у розумінні потенціальних усиновителів того, чи зможуть вони знайти контакт із дитиною. І саме відео-анкети дають змогу зрозуміти дитину, дізнатися її історію буквально з перших вуст та практично відчути ту спорідненість, яку неможливо було б відчути інакше. До того ж далеко не всі потенційні усиновителі можуть, наприклад, поїхати у дитячий будинок для того, щоб вже на місці шукати дитину. Тому такий формат дійсно допомагає і спрощує процедуру усиновлення на кілька кроків.

На сайті фонду розміщено анкети понад півтори тисячі дітей із різних областей та різного віку. Там можна обрати область, з якої дитина, стать та вік. І це дуже добре, адже нерідко усиновителі розуміють, що їм буде простіше виховувати дитину якій ще немає, наприклад, 5 років. І так потенційні прийомні батьки можуть знайти анкету саме такої дитини, побачити те, яка вона, як поводиться у звичайному житті та насправді відчути, чи це "їхня" дитина.

Важливим є те, що фонд опікується влаштуванням не тільки здорових дітей, а й з особливими потребами. Так, у кожній анкеті вказано, якщо дитина має такі потреби. Наприклад, серед відео можна знайти дітей із хворобою Дауна або вадами мовлення. Але ж і такі діти також потребують батьківської підтримки. Вони також хочуть бути у родині та мати піклування від люблячих тата й мами. Тому такі анкети дуже потрібні.

На сайті можна обрати кілька форм сімейного влаштування. І у кожній анкеті вказано, яка форма може бути застосована до тої чи іншої дитини. Так, можливе національне усиновлення (тобто повноцінне прийняття дитини у свою сім'ю), опіка (коли дитину влаштовують у родину, де є якісь родинні зв'язки із нею), прийомна сім'я (коли прийомні батьки беруть на виховання від 1 до 4 дітей, або ж у випадку дитячого будинку сімейного типу – від 5 до 10 дітей, але ці діти не втрачають статус дитини-сироти і зберігають пільги),  а також міжнародне усиновлення (коли дитину беруть у сім'ю громадяни іншої країни). Окрім цього в кожній анкеті прописано, куди звертатися, якщо усиновлювач обирає взяти у свою родину якусь конкретну дитину.

Фонд "Зміни одне життя" має понад півтори тисячі анкет. А це означає понад півтори тисячі дітей, які дуже хочуть знайти тата й маму. Усиновлення – це не страшно. Це можливість подарувати сім'ю дитині та справді змінити життя, хоча б одне. І кожен з нас може долучитися, навіть якщо не планує усиновлення. Можна пожертвувати кошти, які підуть на поїздки до дітей та зйомки матеріалів. І кожен такий внесок допомагає ще одній дитині знайти свою люблячу сім'ю. Тож нехай кожна дитина, яка потребує батьків, знайде своїх маму і тата.

Мої відео