visit-web.com

Благодійний фонд "Тихо" – життєво необхідні дії замість гучних слів

Благодійний фонд "Тихо" – життєво необхідні дії замість гучних слів
414010 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли 24 лютого 2022 року на наші землі прийшов окупант, більшість із нас почали намагатися допомогти нашим бійцям. Тисячі людей відправилися у територіальну оборону, ще більше стало на захист цивільного населення у Збройних силах України. І тоді ніхто особливо не замислювався про те, наскільки це буде складно, адже головною ціллю було не дати захопити велику кількість міст рашистам. І зараз, через майже рік після початку повномасштабного вторгнення, для декого ці події здаються вже такими далекими і сюрреалістичними. Адже дійсно, люди збивали дрони банками з консервацією і буквально голими руками зупиняли танки. Але як пройшов цей адреналін, з яким всі ми стали до нашого захисту, почали бути помітними проблеми, які раніше навіть ніхто не намагався коригувати. Це відсутність правильних, за всіма стандартами зроблених бронежилетів, мала кількість дронів, та проблема в забезпеченні бійців, адже ніхто ніколи не думав, що доведеться збирати таку їх кількість. Але тоді на допомогу бійцям прийшли благодійні фонди. І один з них – це фонд "Тихо", який фактично вийшов на фронт підтримки військового та цивільного населення України.

Цей фонд неймовірно молодий, адже він був зареєстрований у квітні 2022 року. Але не дивлячись на це, він одразу почав не говорити, а діяти. Вже з 25 лютого вони почали працювати, навіть не маючи спочатку реєстрації. В перші важкі дні та тижні допомога була необхідна майже всюди, тоді не було різниці, чи це якась офіційна установа, чи окремі свідомі громадяни нашої країни. Важливо було допомагати тут і зараз. І засновники та волонтери фонду це робили.

За 11 місяців з початку повномасштабного вторгнення у фонді "Тихо" вже допомогли понад 1500 внутрішньо переміщених осіб. Більш ніж 800 бійців територіальної оборони та Збройних Сил України були фактично одягнуті волонтерами організації. Близько 7000 пакетів гуманітарної допомоги та більш ніж півсотні автомобілів на передову – можливо для когось такі цифри будуть не надто великими, але це насправді неоціненна допомога. Окрім того закриває фонд не лише гуманітарні потреби, на кшталт харчових наборів для внутрішньо переміщених осіб, а й допомагає з евакуацією. Так, на сайті можна знайти інформацію про те, що починаючи з 25 лютого саме цією організацією здійснювалася евакуація, перевезення в більш безпечні місця та допомога близько 300-600 особам в день. І такі цифри насправді вражають, адже це порятунок не однієї сім'ї в день, ця допомога фактично глобальна. У деяких населених пунктах живе стільки людей, скільки фонд евакуйовував за день. 

Фонд не створює якихось гучних проєктів. Але тим не менш, вони роблять справу, яку потрібно робити. Наприклад, першою ціллю цієї організації була допомога Київському реабілітаційному центрові "Джерело". Наразі дуже складно знайти статистику, скільки дітей насправді втратили своїх батьків на цій війні. Та майже всі ці діти потребують психологічної реабілітації. І фонд прагне допомогти їм пройти через це, надаючи психологічну допомогу дітям. 

Ще одна постійна потреба фонду – це збори на гуманітарну допомогу. Ними вже було передано понад 3 тонни одягу та понад 10 тисяч продуктових наборів. Місця, де люди знаходяться на межі гуманітарної катастрофи, потребують такої допомоги і організація її надає. Але насправді на таку діяльність ідуть величезні кошти, тому кожен з нас може долучитися до збору на цю потребу. Або ж ми можемо допомогти нашим Збройним силам та зробити донат для того, щоб наші хлопці та дівчата й надалі вибивали окупанта з наших земель. Волонтери фонду подбають про це, адже кожних 2 дні вони передають на фронт все необхідне для воїнів. І інколи це рятує життя.

Наразі "Тихо" мають ще кілька зборів, які є окремими пунктами на сайті. Так, наприклад, це закупівля електротехнічних засобів на передову. Дрони – це буквально очі підрозділів, рації, навушники та безперебійні системи живлення – це спосіб тримати комунікацію, а ліхтарі – засіб нормального функціонування та інколи пересування у темряві. Таке обладнання дуже необхідне для того, щоб успішно виконувати бойової задачі. І у фонді наразі відкрито збір на це, так само як і на окрему статтю потреб і, фактично, витратних матеріалів на передовій – оптичні прилади. Бійцям постійно необхідні перископи, приціли, тепловізори, дальноміри та прилади нічного бачення. Близько чотирьох з половиною мільйонів гривень – така сума потрібна лише на це. І кожен може допомогти її зібрати.

Окрім прямих зборів, є також серед проєктів фонду досить цікава ініціатива – це аукціон "Зустріч за донат". Така акція відбувається у Інстаграмі фонду, де можна під постом з "лотом" – українською зіркою, що також допомагає нашим Збройним силам, фактично виграти зустріч із нею. Усі виручені від такого аукціону кошти йдуть на допомогу та діяльність фонду. 

Кожен із нас може стати важливою краплею у океані великих змін. Наш народ бореться за себе, за свої території та за весь цивілізований світ. І багато хто з нас робить це тихо, не розголошуючи про це. Так само і фонд "Тихо" не кричить про свої успіхи, а просто бере й робить. І кожен з нас може допомогти з цим, таким чином наближаючи нашу перемогу.

Мої відео