visit-web.com

Галущенко: "Мусимо посилювати санкції і не дозволити росії обходити їх"

Галущенко: "Мусимо посилювати санкції і не дозволити росії обходити їх"
392348 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав Європу не допустити обхід російською федерацією санкцій та посилювати їх.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Зазначається, що Герман Галущенко в онлайн-форматі взяв участь у роботі 8-ї щорічної Конференції з енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи, організованої Атлантичною радою (Atlantic Council).

У своєму виступі міністр енергетики  наголосив, що Україна сьогодні бореться не тільки за свою незалежність і свободу:  

 «Ми боремося за свободу і цінності європейських країн і європейської демократії».

Він також додав, що війна, яку зараз веде росія проти цивілізованого світу почалася з моменту, коли європейські країни дали агресору відчути, що з ним готові шукати компроміси.

«Путін чітко заявив про свої наміри у 2008 році, коли напав на Грузію. Це був його перший тест на межі міжнародного права. І як на це порушення відреагував колективний Захід? – Захід дозволив і вітав будівництво газопроводу «Північний потік». У результаті росія отримала ще більше важелів впливу в континентальній енергетичній політиці. А прибутки від експорту викопного палива дали змогу фінансувати російську військову машину, яка зараз вбиває українців», — заявив очільник Міненерго.

За його словами рф так само випробувала Захід під час анексії Криму й окупації Донбасу у 2014 році. Але і тут країна-агресорка не отримала «по зубах», натомість продовжила будувати газопроводи та закріплювати монопольне становище на європейському ринку.

Повномасштабне російське вторгнення на територію України  дозволило демократичному світу проявити стійкість і консолідуватися для протистояння агресору, оскільки з попередніх подій деякі уроки все ж таки винесли.

«І зараз ми можемо сказати, що нарешті винесено уроки з попередніх подій. Сьогодні Європа вже бачить, що значить торгувати з росією, імпортувати російські енергоносії – це значить дозволити агресору впливати на інші країни, маніпулювати цілими країнами, урядами і людьми», — сказав Герман Галущенко.

Міністр енергетики України наголосив, що європейська солідарність дозволила ухвалити низку рішень і санкцій, які обмежили імпорт російського вугілля, газу та нафти і в результаті нівелювали монопольне становище рф на енергетичних ринках Європи.

Він зазначив, що російська федерація намагається зруйнувати цю солідарність, роз’єднавши європейців, аби повернути собі колишній вплив. Тому цивілізований світ мусить спрямувати свої зусилля на те, щоб не допустити цього реваншу. Наприклад, посилювати санкційний режим проти країни-терористки та контролювати їх.

«Мусимо посилювати санкції і не дозволити росії обходити їх. Маємо бути впевнені, що ця солідарність буде тривати завжди і не дозволить росіянам нас роз’єднати. Цивілізований світ має зайняти жорстку позицію: росія більше ніколи не повернеться на енергетичні ринки!», — підкреслив Герман Галущенко.

На останок очільник Міненерго закликав європейських партнерів підтримати введення санкцій щодо російської ядерної галузі, аби витіснити зі світових ринків агресора, що порушує базові принципи ядерної та радіаційної безпеки.

Нагадаємо, що раніше в онлайн-форматі заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков виступив на конференції де заявив, що російська федерація протягом останнього десятиріччя використовувала викопне паливо як зброю, аби порушити континентальну єдність Європи, а вторгненням в Україну рф кинула виклик ідеї сталого розвитку в цілому.

"Ми звикли думати, що основний російський імпорт – це енергоносії. Але росія насправді імпортувала глобальну нестабільність у подарунковій коробці з «дешевим» викопним паливом", — заявив Демченков.

Теги: Міністр енергетики України Герман Галущенко,Герман Галущенко ,Міністр енергетики ,Міністерство енергетики України, санкції,Європа, ЄС
Мої відео