visit-web.com

Володимир Зеленський з дружиною відвідали Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»

Володимир Зеленський з дружиною відвідали Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»
375513 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент України Володимир Зеленський та  перша леді Олена Зеленська побули на книжковій ярмарці XI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», що триватиме з 22 до 25 червня у Києві.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

За словами генерального директора Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Олесі Островської-Лютої, фокус-тема цьогорічного заходу: «Коли все має значення». Її кураторкою стала українська журналістка, документалістка, яка спеціалізується на висвітленні конфліктів, Наталя Гуменюк.

Вона зазначила, що цьогоріч «Книжковий Арсенал» менший, ніж у попередні роки, але його проведення – це свідчення стійкості нашої держави й суспільства, яке працює навіть попри війну. Також Олеся згадала, що в березні безпекова ситуація в країні дозволила проведення фестивалю, його вдалося організувати в дуже стислі строки – за кілька місяців, хоча зазвичай процес підготовки триває близько пів року.

Своєю чергою директор Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» Юлія Козловець заявила, що проведення книжкового фестивалю в час, коли країна активно чинить опір сильному загарбнику, викликало великий інтерес у представників світових медіа: надійшло багато запитів від журналістів міжнародних видань, які зацікавлені більше дізнатися про Україну.

Окремо генеральна директорка «Мистецького Арсеналу» висловила подяку  Президентові за підписання закону щодо встановлення обмежень на ввезення й розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Білорусі й тимчасово окупованої території України, який є надзвичайно важливим для культурної сфери нашої держави.

Глава держави відзначив важливість проведення в Україні такого знакового фестивалю книги в час, коли український народ бореться за право на існування та за збереження національної ідентичності.

Також Володимир Зеленський наголосив, що для нього важливо бути на таких культурних подіях, щоб підтримати українських авторів, книговидавців і митців. Окрім цього, для нього особисто – це можливість відновити власні сили та знайти книги, які допомагатимуть у роботі. 

«Назва найбільшої книжкової події країни – «Книжковий Арсенал» – зараз звучить особливо влучно. Бо книжки справді стали нашим арсеналом, нашою культурною зброєю. Ось чому відвідую його з особливими відчуттями. Зараз кожен наш текст, роман, оповідання, вірш – це наш опір знищенню. Доказ, що ми, українці, є й будемо на своїй землі. Будемо, тому що рятуємо, захищаємо та цінуємо одне одного. Тому що небайдужі й людяні», — додала перша леді України Олена Зеленська.

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» – це великий український книжковий ярмарок і водночас книжковий фестиваль, заснований 2011 року Національним культурно-мистецьким і музейним комплексом «Мистецький Арсенал», на території якого й відбувається захід.

У межах цієї культурно-інтелектуальної події розвиваються книжкова, літературна, видавнича, мистецька платформи, порушуються важливі культурні й суспільні питання. Щороку фестиваль збирав понад 200 вітчизняних видавців і культурних інституцій і близько 50 тисяч відвідувачів. У 2022-му фестиваль не проводився у зв'язку з повномасштабною агресією Росії проти України.

У програмі ХІ «Книжкового Арсеналу» також представлені проєкти за участю ілюстраторів, дизайнерів і шрифтарів, а також професійні події для видавничої спільноти. Організатори запланували понад 80 подій у межах літературної програми, програми для дітей та підлітків і фокус-теми фестивалю, які відбуватимуться на чотирьох сценах.

Теги: Глава держави, Офіс Президента, Президент України, Володимир Зеленський,Олена Зеленська
Мої відео