visit-web.com

Юлія Свириденко: До кінця року 10 тис. сімей зможуть взяти житло в кредит за програмою єОселя

Юлія Свириденко: До кінця року 10 тис. сімей зможуть взяти житло в кредит за програмою єОселя
400721 ПЕРЕГЛЯДІВ

До кінця поточного року 10 тисяч українських родин зможуть взяти кредити на придбання житла за програмою єОселя. Програма покликана запустити первинний ринок та стимулювати житлове будівництво.

Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час зустріч з забудовниками, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України. У цій зустрічі взяли участь понад тридцяти компаній, які будують житло в різних регіонах країни.

“Ми розглядаємо урядову програму єОселя як один із ключових інструментів для стимулювання будівництва житла. На сьогодні вже видано понад 4 200 кредитів за програмою, до кінця цього року можемо видати до 10 тисяч. Наступного - 12 тисяч кредитів. З серпня ми запустили масову іпотеку - надали можливість всім українцям, які не мають власного житла, отримати кредит під 7% на придбання квартир в будинках, що будуються, або не старше 3 років. Тобто наш головний акцент в програмі - на первинний ринок, на активізацію житлового будівництва, що своєю чергою стимулюватиме розвиток суміжних галузей”, — сказала очільниця Мінекономіки.

За словами Юлії Свириденко, попри війну попит серед українців на іпотечні кредити високий. І він значно збільшився від старту масової іпотеки. На сьогодні програма працює на всій території країни та має достатній обсяг фінансування.

“Люди хочуть і готові купувати нове житло, незважаючи на війну. Кредити беруть на придбання квартир не лише у відносно спокійних регіонах, а й у близьких до лінії фронту Харківській, Миколаївській, Запорізькій областях. Ми прагнемо дати людям достойний вибір, запропонувати якомога більше варіантів, тож закликаємо забудовників долучатись до програми”, — додала Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки.

Також вона розповіла про те, що у рамках єОселі кредитування здійснюється виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту. Та закликала забудовників обирати прозорі механізми фінансування будівництва. 

“Ми хочемо і будемо працювати з забудовниками, які діють по зрозумілими моделями, коли право власності на житло, яке будується, переходить до людини. Ми, як держава, не можемо фінансувати моделі, де права покупця житлової нерухомості на первинному ринку не захищені”, — сказала Юлія Свириденко.

Окрім цього, під час зустрічі обговорювались можливості розширення для забудовників доступу до кредитування, питання акредитації забудовників банками-партнерами, а також подальшого розвитку програми єОселя. Зокрема, розглядається можливість надання кредитів за програмою для придбання будинків, залучення нових банків-партнерів, надання можливості сплачувати житловим сертифікатом за програмою єВідновлення першого внеску по кредиту єОселя.

Що це за програма єОселя?

Програма доступного кредитування єОселя почала свою роботу в жовтні 2022 року. Скористатись нею можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка по кредиту складає 3% річних. Для інших  категорій - учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян - ставка іпотеки становить 7%. 

Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифрою та ПрАТ “Укрфінжитло”. Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank та Укрексімбанк. 

Мої відео