visit-web.com

ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ

ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ
356237 ПЕРЕГЛЯДІВ
Однією із функцій відділів ДРАЦС є засвідчення походження дитини від своїх батьків,
адже права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них.
Розповідаємо правові нюанси визначення походження дитини при різних життєвих ситуаціях
 
Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою
Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя, що визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дитини.
Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.
Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу 10 місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу ДРАЦС спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини.
Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини ЗАЯВИ про визнання батьківства.
Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.
 
Визначення походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій
У разі народження дружиною дитини, зачатої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, здійснених за письмовою згодою її чоловіка, він записується батьком дитини.
У разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружжям (чоловіком та жінкою) в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, батьками дитини є подружжя.
також подоужжя визнається батьками дитини, народженої дружиною після перенесення в її організм ембріона людини, зачатого її чоловіком та іншою жінкою в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій.
Визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір'ю
Якщо дитина народилася до спливу10 місяців від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, вважається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі.
Батьківство попереднього чоловіка може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком у повторному шлюбі або за рішенням суду.
 
Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою
Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.
Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:
- за заявою матері та батька дитини;
- за рішенням суду.
 
Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою
Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою.
Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.
Якщо заява про визнання себе батьком дитини подана неповнолітнім, орган ДРАЦС повідомляє батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини.
У разі якщо повідомити батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього неможливо, орган ДРАЦС повинен повідомити орган опіки та піклування про запис неповнолітнього батьком дитини.
Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення.
Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.
 
Визнання батьківства за рішенням суду
За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 Сімейного Кодексу України, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.
Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.
Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.
Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.
Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 Сімейного Кодексу.
 
Знайте свої права та вміло ними користуйтесь.
Мої відео