visit-web.com

Низка продуктів куплятимуться через Prozorro Market

Низка продуктів куплятимуться через Prozorro Market
393448 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заклади освіти, охорони здоров'я та інші держзамовники, що здійснюють публічні закупівлі за бюджетні кошти, відтепер купуватимуть низку продуктів, в першу чергу, за електронним каталогом. Відповідні зміни до особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану (Постанова №1178) Уряд ухвалив на засіданні 9 лютого 2024 року. Умова діє на закупівлі вартістю 100 тис. грн та вище.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Міністерство економіки проаналізувало, який набір продуктів найчастіше закуповується закладами освіти, медичними закладами, та запропонувало зміни до чинних нормативних актів, покликані спростити для замовників та постачальників закупівлі таких продуктів. Механізм закупівель за електронним каталогом – найбільш зрозумілий та доступний, тож ми пропонуємо замовникам та постачальникам використовувати під час закупівель саме електронний каталог. Рішення також сприятиме попередженню можливих зловживань та зменшить корупційні ризики під час закупівель», — сказала заступник Міністра економіки Надія Бігун. 

Серед товарів, які мають закуповуватися за каталогом, є: м’ясо – курятина, свинина, яловичина, заморожена риба, яйця, молоко та молочні продукти включно зі сметаною та кефіром, сирні вироби, цукор буряковий, макарони, борошно та різні крупи, овочі та фрукти – капуста, буряк, морква, яблука, картопля та ін. 

Зазначається, що електронний каталог Prozorro Market є частиною реформ в галузі публічних закупівель та дозволяє замовникам проводити конкурентні закупівлі типових товарів лише за 9 днів, збираючи конкуренцію вдвічі вищу, ніж під час класичної тендерної процедури. Адміністратором каталогу в частині товарів широкого вжитку, в тому числі харчових продуктів, визначено централізовану закупівельну організацію ДУ «Професійні закупівлі». 

«Prozorro Market не лише є швидким, зручним, безпечним, з мінімальними затратами ресурсів замовника способом закупівлі, а й таким, де економія втричі перевищує показники відкритих торгів. Сума закупівель продуктів харчування у електронному каталозі вже перевищує 2 мільярди гривень, а протягом 2023 року кожна третя закупівля у системі відбулася з використанням нашого інструменту», — сказав директор ДУ «Професійні закупівлі» Євген Якубовський.

Передбачається, що у разі коли закупівля за електронним каталогом шляхом запиту пропозицій не відбулася, замовник може провести закупівлю на відкритих торгах, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі. Або ж закупівлю шляхом запиту пропозицій з урахуванням особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану. Таким чином Уряд заборонив закупівлю товарів, робіт та послуг у фізичних та юридичних осіб з російської федерації, білорусі та Ірану, у компаній, кінцевими бенефіціарами, чи власниками понад 10% акцій яких є громадяни цих країн. Серед винятків є лише:

  • громадяни проживають на території України на законних підставах;
  • активи громадян з цих країн в компаніях-постачальниках передані АРМА;
  • товари з росії та республіки білорусь необхідні для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до 19 жовтня 2022 року.
  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки України повідомляло про підписання угоди № 3 між Україною та Великою Британією. Згідно з нею передбачається скасування усіх ввізних мит, а також тарифних квот у двосторонній торгівлі. Зазначається, що Угоду підписали у формі обміну листами, якою вносяться зміни до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії в частині зобов’язань стосовно лібералізації торгівлі між Сторонами.
Мої відео